google resepi untuk Damia sebab bukan setakat Damia je yg bosan dgn bubur mummy buat. mummy yg buat ni pn tgk naik kembang tekak. umur pn dah 8 bulan. so makanan pn kena la ubah jugak. x sabar nak beli bahan2 baru makanan Damia ni. seronok seronok seronok! ;)
1) resepi puri epal merah
epal merah
labu
madu
rebus epal merah dengan labu sampai empuk, kisar / lenyek sampai hancur, campur sikit dengan madu. xnak campur pun boleh sebab epal tu dah manis
*kena berusaha keras untuk mencari labu ;)
2) Resipi masakan kentang
Kentang saiz kecil 1 biji
Keju cedar 1 keping
Brokoli 2 'pokok' kecil
2-3 sudu air suam, susu ibu atau bancuhan susu yang bayi minum.
Keju cedar 1 keping
Brokoli 2 'pokok' kecil
2-3 sudu air suam, susu ibu atau bancuhan susu yang bayi minum.
Cara membuatnya
Rebus kentang dengan kulitnya yang sudah dibersihkan sehingga empuk.
Rebus brokoli sehingga masak.
Siat kulit kentang, potong untuk mudah dimasukkan ke dalam pengisar.
Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga halus berkrim.
Bubur Oat, Ikan dan Saderi
Rebus kentang dengan kulitnya yang sudah dibersihkan sehingga empuk.
Rebus brokoli sehingga masak.
Siat kulit kentang, potong untuk mudah dimasukkan ke dalam pengisar.
Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga halus berkrim.
Bubur Oat, Ikan dan Saderi
3) Bubur Nasi
Bahan-bahan
Rebuskan beras (masak bubur nasi)
10 ekor ikan segar tanpa tulang atau ikan bilis
1 helai daun sedari
secawan air
1 helai daun sedari
secawan air
Cara membuatnya
Jika gunakan ikan bilis, ikan bilis direndam 5 minit untuk membuang garamnya.
Masak ikan/ikan bilis dan air dengan api kecil selama 5 minit.
Setelah masak, masukkan daun saderi yang dicincang halus. Jerang sebentar sehingga daun saderi masak.
Hancurkan ikan/ikan bilis dan masukkan ke dalam bubur.
Hidangkan.
Jika gunakan ikan bilis, ikan bilis direndam 5 minit untuk membuang garamnya.
Masak ikan/ikan bilis dan air dengan api kecil selama 5 minit.
Setelah masak, masukkan daun saderi yang dicincang halus. Jerang sebentar sehingga daun saderi masak.
Hancurkan ikan/ikan bilis dan masukkan ke dalam bubur.
Hidangkan.
4) Resipi Kentang, Lobak dan Pis Bersusu
Bahan-bahannya
1/4 biji kentang saiz sederhana dadu
1/4 biji kentang saiz sederhana dadu
1 sudu lobak merah dadu
1 sudu kacang pis beku1/
2 cawan air
3 sudu susu ibu/formula dibancuh
Masukkan air, lobak merah dan kentang dalam periuk. Masak api kecil sehingga empuk.Setelah empuk, masukkan kacang pis.Masak 5 minit.Masukkan susu, kacau.Hidangkan.Lenyek untuk bayi 8-11 bulan atau kisar halus untuk bayi 6-8 bulan.
5) Bubur Tauhu, Brokoli, Lobak Merah dan Ayam
Sebenarnya bahan ni nak masak untuk orang dewasa... alang-alang, buat la untuk baby . Masakan ni sesuai untuk baby umur 8 bulan ke atas...
Bahan-bahan (2 hidangan atau lebih)
1 sudu nasi
1/4 keping tauhu
1/4 keping dada ayam - potong dadu
3 hiris lobak merah
3 kuntum kecil brokoli
Bahan-bahan (2 hidangan atau lebih)
1 sudu nasi
1/4 keping tauhu
1/4 keping dada ayam - potong dadu
3 hiris lobak merah
3 kuntum kecil brokoli
Cara-caranya
Kukus semua bahan.. *
Kukus semua bahan.. *
Lenyek atau kisar sehingga mendapat tekstur yang anda mahu.. ops.. yang baby mahu.... *Saya kukus senang aje... masukkan bahan yang nak dikukus dalam mangkuk tahan panas.. Lepas tu, bila kita masak nasi, sebelum nasi kering, saya letakkan mangkuk tadi atas nasi, dan tutup semula tudung periuk... lepas padam api, biarkan dulu beberapa minit.. lepas tu angkat je la...
5) Bubur Nasi dan Kurma
Sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas.
3 sudu nasi yang telah dimasak
1/4 cawan air suam
2 biji kurma dibuang bijinya
Caranya...
Masukkan semua bahan dalam pengisar
Kisar halus
Hidangkan
3 sudu nasi yang telah dimasak
1/4 cawan air suam
2 biji kurma dibuang bijinya
Caranya...
Masukkan semua bahan dalam pengisar
Kisar halus
Hidangkan
6) Bubur Nasi, Ikan Merah dan Lobak
Bubur ini sesuai untuk bayi 8 bulan ke atas.
3 sudu nasi yang baru dimasak
Sekeping ikan merah - anggaran 50 gram, pastikan tanpa tulang
1 ulas bawang putih
1 sudu lobak merah yang telah didadu
1 tangkai daun sup yang telah dicincang halus.
1 cawan airMasuk semua bahan (kecuali daun sup) ke dalam periuk.
3 sudu nasi yang baru dimasak
Sekeping ikan merah - anggaran 50 gram, pastikan tanpa tulang
1 ulas bawang putih
1 sudu lobak merah yang telah didadu
1 tangkai daun sup yang telah dicincang halus.
1 cawan airMasuk semua bahan (kecuali daun sup) ke dalam periuk.
Gunakan api besar untuk didihkan masakan dan kecil api dan biar sehingga lobak merah lembut dan ikan masak.Masukkan daun sup dan masak selama 2 minit lagi.Kisar halus atau terus hidangkan.
7) Sup Kobis Bunga dan Kentang
Bayi 8 bulan ke atas.
1/4 cawan kobis bunga - potong kecil
1 biji kentang saiz sederhana - di dadu
5 ekor ikan bilis - tumbuk halus2.
5 cawan air
Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak api besar.Setelah mendidih, kecilkan api, tutup periuk. Masak lagi selama 20 minit.Kisar halus. Hidangkan. Brokoli Bakar. Brokoli dibasuh dan dipotong kecil. Panaskan oven 190 C. Kupas dan cincang bawang. Rebus brokoli, 5 minit sehingga lembut, toskan air, ketepikan. Tumis bawang dengan sedikit minyak. Masukkan tomato. Masak selama 10 minit. Masukkan brokoli. Tutup api.
Masukkan nasi, brokoli dan tomato dalam bekas pembakar. Pukul telur, susu dan separuh daripada keju yang telah diparut untuk dijadikan sos. Tuangkan sos tadi ke atas campuran nasi dalam bekas pembakar tadi. Taburkan baki keju cheddar tadi ke atas campuran nasi. Bakar 40 minit atau sehingga perang.
***********************************************************************************************
Lepas ni nk try bg Damia makan cheese plk. tp cheese pn suka2 je pilih. nasib baik baca panduan bawah ni .
sumber : http://mysuperkids.net/kejucheese-untuk-baby/
Cheese atau keju sebenarnya bagus untuk baby, seawal dia dah mula makan (Pediatrician US mencadangkan 8 bulan) boleh diperkenalkan. Ia bagus sebab mengandungi kalsium yang tinggi, vitamin A, D dan B12.
Walau bagaimanapun, untuk memilih cheese yang sesuai untuk baby, ibubapa kena tahu serba sedikit tentang cheese di pasaran, kerana di supermarket kita banyak cheese yang mengandungi bahan2 pengawet, garam, emulsifier, etc. yang tinggi dan tak sesuai untuk bayi. Contohnya, cheese yang slice2 dalam pek, 12 slice 1 pek tu, rasanya agak masin. Jadi memang ada banyak perisa tambahan dalam tu. Sebaiknya untuk baby di awal usia (belum setahun) diberi makanan yang ‘original’, tanpa pewarna dan perasa tambahan.
Cheese yang sesuai untuk baby ialah yang dipasteur, so that ia bebas dari bakteria. Untuk permulaan, sebagai introduction, bagus untuk kenalkan baby dengan Cottage Cheese dan Cream Cheese kerana teksturnya yang lembut. Bila baby dah boleh pegang dan kunyah, bleh kenalkan dengan Parmesan, mozarella dan cheddar.
Walau bagaimanapun, sebelum intro kepada cheese, kena tengok jugak family ada history alegik (elergi terhadap dairy products) atau tak. Cheese boleh trigger pada elergi bila kenalkan pada awal usia. Contohnya kalau ada history ekzema, tak payah kenalkan dulu dengan dairy products.
Kat Malaysia ni susah jugak nak cari cheese ‘sebenar’. As I said, kat supermarket banyak yang dah ditambah additive segala. Kalau kat Miri, saya tengok di GK Supermarket ada banyak plihan cheese ‘sebenar’, dan kalau di KL ni, di Cold Storage ada banyak. Memang pelik2 jenis cheesenya hehe Tempat lain pun ada juga, cuma saya suka Cold Storage sebab banyak choice.