Monday, October 27, 2014

Pizza sesuka hati namanya.


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang


Note : Aku letak resepi kat sini supaya nanti takde la lepas ni 5-10 kali aku call ibu tanya resepi yang sama. Lepas ni, kalau dapat je pape resepi dari ibu, kena letak dalam belog ni ataupun mana tau tiba-tiba mood masak ada tapi tak tau nak masak ape. Pastu kena la letak labels Dapur Makcik Farra dan Resepi Ibu. Senang aku nak cari, senang aku nak study, senang aku nak masak dan SENANG CERITA.. kehkehkeh.

.....................................................................................................................................

Last week, balik Yong Peng sebab checkup. Time tu la tekak gatal nak makan pizza ibu. Teringat masa muda-muda dulu waktu duduk bawah ketiak ibu ayah. hehe.

Haaa ni la rupa pizza ibu. Lembut je roti pizza tu. Dah sejuk pun lembut lagi. Pastu suka hati  nak letak topping ape. Pandai-pandai  la nak letak sos spagethi ke, sos cili ke, cheese nak banyak mana, capsicum banyak mana. Lagi puas makan daripada beli kat luar.



Setiap kali ibu buat projek memasak dia, mesti ada khas untuk cucu dia. Memang la kena lainkan khas untuk budak kecik ni sebab mana budak kecik ni makan sos dan lada semua tu. Rupa tu la pizza dia. Bogel je aku tengok. Tapi suka pulak dia makan. Semangat pulak aku nak buat kat rumah nanti.


Mintak la ibu resepi doh pizza tu. Resepi ni ibu reka sendiri berdasarkan eksperimen dia sendiri. Bagus, bab memasak pun ada eksperimen.

Doh :
1kg tepung high protein
3 sudu makan susu pekat manis
1 sudu makan yis (bancuh dengan air suam)
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh oregano
500ml air suam
secubit garam
1 biji kecil kentang lecek
1 sudu teh bread improver
1 biji telur
50gm butter

Masuk jela semua dan uli guna tangan. Pastu biarkan sekejap bagi naik lagi kembang. kalau agakagak dah naik tu, canaikan atas loyang. Sapu la sos spagethi, topping yang disukai, sos cili, cheese banyak mana, Ikut suka hati. Pastu masuk dalam oven yang dah dipanaskan. Bakar 15-20 minit / sampai keju cair dengan suhu 170 darjah celcius. Keluarkan, potong dan makan. 
Nyummmmss.

Betul la orang kata, air tangan yang ibu-ibu ni memang ajaib. Masak la banyak kali macam mana pun, rasa tetap sama. Satu lagi, lain ibu, lain la rasa masakannya. Makan la kat mana-mana pun, makanan no 1 dalam hati tetap masakan ibu kita sendiri. 

Sekian.